Zo leven leerkrachten en docenten prettiger!
Materiaal voor planning, organisatie en leermiddelen
 

Kweekset "wilde bijen", 5-delig

 • 81450
  • duurzame bijenkweek voor de basisschool en thuis
  • met alles wat voor het opkweken nodig is
  • inclusief prachtig Duitstalig lesmateriaal
  • bijencocons geen onderdeel van de set – verzending vindt gratis na inwisseling van de voucher in de voorkeursperiode plaats (verzending alleen van januari t/m mei mogelijk)

   

   

€ 169,00 *

incl. BTW, excl. verzendkosten

op voorraad, levertijd ca. 3-5 werkdagen

De veelzijdigheid aan dier- en plantsoorten, de biodiversiteit, van onze aarde wordt bedreigd.... meer
Kweekset "wilde bijen", 5-delig

De veelzijdigheid aan dier- en plantsoorten, de biodiversiteit, van onze aarde wordt bedreigd. Dit wordt steeds zichtbaarder in tuinen en de omgeving van de school. Bijensterfte is inmiddels ook in de media een belangrijk thema geworden.

Terwijl de meeste mensen hieronder ook een afname van de honingbij verstaan, is het uitsterven wilde bijen zelfs nog dramatischer: Bijna de helft van de ruim 350 in Nederland voorkomende soorten wilde bijen wordt volgens de rode lijst bedreigd met uitsterven.

Met deze kweekset helpt u de biodiversiteit bij u in de buurt in stand te houden. Het kweken van rode metselbijen (insect van het jaar 2019) is eenvoudig. Van april tot juni heerst rond de nestblok levendige activiteit en overal zoemen en vliegen de vredige wilde bijen, zoeken voedsel, leggen eitjes, bouwen nesten – voor de kinderen een onvergetelijke ervaring!

Het kan trouwens ook gebeuren dat zich ook andere  wilde bijensoorten het nestblok gaan bewonen. Ook kunt u met het speciale nestblok de metamorfose van larve tot wilde bij observeren.

De kweekset biedt veel spannende inkijkjes in het leven van de wilde bij. Tegelijkertijd is het een mooie impuls om het buitenterrein zo natuurvriendelijk mogelijk in te richten en mogelijkheden voor het aantrekken van andere insekten en diersoorten te creëren.
Stap voor stap haal je zo een stukje natuur in de school. Direct voor de deur kunnen kinderen zo de fascinerende en vredelievende wilde bijen en hun zoemende familieleden met eigen ogen gadeslaan.

De kweekset is natuurlijk ook voor de tuin thuis of in de volkstuin heel geschikt.

Inhoud:

 • nestblok bouwpakket met kraamkamer en speciale nest- en observatielade, 12-delig, van MDF – Made in Germany
 • heel fijn leempoeder in kunststofdoosje, 500 g
 • zaadjesmengsel "vlinderwei", ca. 10 g
 • waardebon voor 50 cocons van de rode metselbij
 • uitvoerige handleiding en lesmateriaal (Informatie, werkbladen en interactieve oefeningen)

De rode metselbij
Aangezien rode metselbijen erg honkvast zijn, keren ze altijd terug waar ze geboren zijn, als ze tenminste genoeg voedsel vinden. Daarom zou het nestblok al tijdens het broeden op een definitieve plek moeten staan.
Bij wilde bijen en dus ook bij de rode metselbij zijn er geen werkers en koninginnen. Het zijn solitaire bijen, die alleen op zichzelf aangewezen zijn.

De wilde bijen zijn uiterst nuttige levende wezens en gelijktijdig heel vredelievend. Daarom zijn ze ook zeer geschikt voor projecten met jonge kinderen in de kinderopvang en de basisschool. Door het omgaan en kennismaken met de ontwikkeling, groei en leefwijzen van wilde bijen kunnen kinderen en volwassenen eventuele angsten voor bijen, wespen of andere stekende insecten afwennen.

 

Het nestblok
Het nestblok van MDF-delen met nest- en observatielade is op pedagogische eisen van basisscholen afgestemd.
Hij bestaat uit zes nestplankjes, waarin de bijen eitjes kunnen leggen. Ook beschikt het nestblok over een broedkamer voor de cocons. De bijen kunnen daarin, beschermd tegen vijandige indringers, broeden.

Verder bezit hij een uitrekbare observatielade. Hiermee kan de ontwikkelingscyclus (metamorfose) door de kinderen geobserveerd en gedocumenteerd worden. De nestplankjes met nestbuisjes bieden voldoende ruimte voor de bijenjongen.
Het nestblok moet buiten neergezet worden. Hij wordt als bouwpakket geleverd en is eenvoudig te monteren. In de projektmap vindt u een afbeelding hoe de losse onderdelen samengesteld worden.

Afmetingen nestkast: ca. 17 x 16 x 16 cm

 

 • duurzame bijenkweek voor de speelzaal, basisschool en thuis
 • met alles wat voor het opkweken nodig is
 • inclusief prachtig Duitstalig lesmateriaal
 • bijencocons zijn geen onderdeel van de set – verzending volgt gratis na inwisselen van de waardebon op de door u gewenste tijd (verzending uitsluitend van januari t/m mei mogelijk)

 

Projectproces en planning
De cocons kunnen alleen verzonden worden van januari t/m mei, aangezien de wilde bijen midden / eind april uitkomen. U kunt de kweekset nog steeds het hele jaar door bij ons bestellen en alle accessoires ontvangen met een tegoedbon voor het opsturen van de cocons.
Na ontvangst van de kweekset kiest u zelf via de tegoedbon wanneer u de cocons van de wilde bijen wilt ontvangen en verzilveren - uiteraard nemen wij de verzendkosten voor onze rekening.
Je ontvangt dan je cocons op de gewenste datum van januari t/m mei. De cocons kunnen gemakkelijk op een koele plaats worden bewaard en de start van het project tussen april en mei kan heel precies worden gepland.

Als je het project op tijd hebt gepland en ervoor wilt zorgen dat de wilde bijen niet op voorhand uitkomen, plaats dan de bijencocons in hun bijenbeker in de koelkast bij 2 ° -4 ° C.Als je de wilde bijencocons wilt laten uitkomen na hun natuurlijke timing, haal ze dan uit de koelkast en plaats ze in het nestblok, meestal komen ze nog dezelfde dag uit. De wilde bijen kunnen in de koelkast blijven tot maximaal medio mei.
Wil je voorkomen dat de wilde bijen iets te vroeg uitkomen en wil je de cocons in het nestblok houden, dan kun je het nestblok in een koele kelder of schaduwrijke schuur opslaan. Zo voorkom je dat de wilde bijen voortijdig uitkomen bij warm weer, bijv. als je project nog niet kan beginnen of als er niet genoeg voedsel (bloemen) beschikbaar is.

Belangrijk: goede timing bij het uitkomen
Om zoveel mogelijk bijen de eerste drie tot zes dagen na het uitkomen te laten overleven, moeten de wilde bijen bloeien op hetzelfde moment als de voedselplanten bloeien. Houd daarom rekening met het zaaien van het bijgeleverde zaadmengsel, de groeitijd van de planten en de verwachte bloeitijd, indien er geen geschikte planten groeien op uw locatie.
Houd ook rekening met weersomstandigheden en temperatuurschommelingen. Er kunnen afwijkingen zijn van een uitkomstdatum die u zorgvuldig gepland heeft.

Bestellen en bezorgen
Als je de wilde bijen kweekset bestelt, ontvang je vooraf alles wat je nodig hebt voor de kweek. Let op de voucher in uw pakket! Hiermee kunt u de cocons bestellen, deze versturen wij alleen van januari tot en met mei.
Haal de cocons bij ontvangst zo snel mogelijk uit de brievenbus en bewaar ze op een koele plaats (bijv. een onverwarmde kelder, garage). Als je niet hebt gepland dat het project precies op dezelfde dag begint, kun je ze in de broedkamer van het nestblok plaatsen en gewoon met de kinderen wachten tot de wilde bijen uitkomen op een warme dag midden / eind april.

Opmerking : we verzenden meestal aan het begin van de week, anders zouden de cocons in het weekend onnodig lang onderweg zijn. U kunt de voucher het hele jaar door inwisselen, maar de cocons worden alleen verzonden van januari t/m mei.

Wilde bijen behoren tot de bijzonder beschermde diersoorten. De door ons geleverde wilde bijen zijn niet uit de natuur gehaald, maar worden speciaal gekweekt.

Het volgende is van toepassing op je planning:
Als je je cocons hebt ontvangen, zullen de metselbijen vanaf half / eind april uitkomen als je het uitkomen zelf niet uitstelt. Dit kan tot maximaal medio mei uitgesteld worden door afkoeling.
Geen speelgoed!

Tip
Bestel de kweekset voor wilde bijen tijdig of, beter nog, vroeg. U heeft dan voldoende tijd om uw project voor te bereiden. Lees de gedetailleerde instructies, de feitelijke informatie en de informatie over gebruik in de klas. Deze vind u in de bijgeleverde folder.

Recent bekeken
Maximale Zahl der Zeichen für dieses Eingabefeld erreicht